Blessures voorkomen na de winterstop

Ontstaan van blessures na de winterstop

Gedurende periodes van rust treedt er snel een vermindering in conditie en kracht op. Het lichaam verbrandt vetten minder goed en het spiermassa neemt af, met als gevolg dat de conditie afneemt. Om terug te komen op het oude niveau heb je een aantal intensieve trainingen nodig. De kans op blessures tijdens de eerste trainingen en wedstrijden is dan aanmerkelijk groter.

 

Je fysiotherapeut helpt blessures voorkomen

De fysiotherapeut is in staat om de sport die je uitoefent te analyseren en te kijken welke bewegingen belangrijk zijn en verhoogd risico geven op blessures. De fysiotherapeut kan met de juiste oefeningen de spieren, die bij deze bewegingen gebruikt worden, sterker maken en stabiliseren. Middels een trainingsschema met oefeningen, die thuis uit te voeren zijn, worden blessures voorkomen en ben je eerder terug op het niveau van voor de winterstop. Wil jij blessures voorkomen dan is het verstandig om de volgende tips te volgen:

Wil jij blessures voorkomen? Lees dan hier de Do en Don’t


1: Rust uit maar stop niet met bewegen

Gedurende rustperiodes krijgt het lichaam de kans om zich te herstellen wat op zich heel goed is. Dit betekent niet dat het geoorloofd is om tijdens de winterstop niet meer te trainen. Probeer minstens één maal per week hard te lopen, waarbij je vooral traint op interval. Dit betekend dat je periodes hoog tempo rent en vervolgens een langzamer tempo. Door op deze manier te trainen wordt het conditie verlies beperkt en helpt blessures voorkomen.

2: Geniet maar blijf gezond eten en drinken

Gedurende de winterstop ontkom je er niet aan: Heerlijk dineren en lekker met elkaar wat drinken. Alleen heeft al dit eten en drinken ook invloed op conditie waarmee je uiteindelijk weer op het veld staat. Door gedurende de winterstop goed (lees gezond) te eten en voldoende water te drinken, neemt de kans op blessures na de winterstop ook af.

3. Blijf je core trainen (dat doe je niet met bankhangen)

Het goed trainen van je core (rug en buikspieren) verkleint de kans op blessures aanzienlijk. Een training van de buik en rugspieren hoeft niet lang te duren, door twee maal per week een kwartiertje te oefenen blijven de spieren sterk en is de kans kleiner dat er na de winterstop klachten ontstaan. Bekijk hier een aantal basisoefeningen die prima thuis zijn uit te voeren zijn>>>>

4. Slaap niet te lang, houdt je ritme

Lang uitslapen terwijl je dat anders niet gewend bent verstoort je bioritme en zorgt voor een lusteloos gevoel. Door in je ritme te blijven heb je meer energie en kost het minder moeite om inspanning te leveren. Het zorgt ervoor dat je na de rustperiode de draad weer makkelijker oppakt.

5. Ga naar buiten, blijf niet hele dagen binnen hangen

Sporters die te maken hebben met een winterstop zijn gewend om veel buiten te sporten. Ga tijdens een rustperiode zoals de winterstop er buiten op uit. Wandelen, fietsen, schaatsen of hardlopen zijn prima alternatieven.

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen aan een fysiotherapeut, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

    Naam *

    E-mail *

    Telefoonnummer

    Bericht

    Aangesloten bij: