De chronische lijst fysiotherapie
In de volksmond spreekt men van een chronische aandoening wanneer de klacht langer dan 3 maanden duurt. De fysiotherapeut kan in het geval van langdurige aandoeningen helpen bij het herstel, het verminderen van de pijn en ervoor zorgen dat je in ieder geval dagelijkse bezigheden kan blijven uitoefenen. De vergoeding van deze behandelingen kan uit de basisverzekering komen of vanuit het aanvullend pakket. Dit hangt er van af of de langdurige aandoening is opgenomen in de chronische lijst fysiotherapie.
Welke chronische aandoening wordt vergoed vanuit de basisverzekering?
Het kan goed zijn dat je aanspraak moet maken op de aanvullende verzekering of de behandeling komen voor eigen rekening terwijl je te maken hebt met een chronische/ langdurige aandoening. Fysiotherapie wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering wanneer de aandoening is opgenomen in de lijst chronische aandoeningen (chronische lijst fysiotherapie), ook wel Lijst Borst genoemd. Deze lijst wordt ieder jaar door het Ministerie van Volksgezondheid opgesteld. Een aantal voorbeelden waar vanuit de volksmond gesproken wordt van een chronische aandoeningen die niet op de lijst voorkomen zijn; chronische lage rug klachten of reuma. Wil je weten welke chronische aandoening wel op de lijst voorkomen bekijk de actuele versie dan op de website van het Ministerie.
Hoe verloopt een vergoeding van een chronische aandoening die wel op de lijst staat?
De eerste 20 behandelingen voor chronische aandoeningen die op de lijst voorkomen zijn voor eigen rekening of kunnen vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering (mits deze toereikend is). De behandelingen die daarna volgen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hierbij wordt eerst nog aanspraak gemaakt op het eigen risico wanneer deze nog van toepassing is.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen aan een fysiotherapeut, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.